DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
a poslední z mých koníčků (je jich daleko víc, ale tyto mě zaujaly ze všeho nejvíc) je pečení – pečení jak klasické, tak vánoční cukroví a v posledních třech letech také pečení a zdobení perníků.
Takže nyní pár fotografií a slibuji, že budou přibývat podle toho, kterou z prací dokončím, neboť přeci jen valnou většinu volného času pro koníčky mi zabírají fialky. Ještě k fotografiím postupně přibudou recepty (díky ohlasům), jakmile bude trošička času na dohledání...

FOTOGALERIE "VÁNOČNÍ CUKROVÍ 2010"
 
  
 
   
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 
 
FOTOGALERIE "VÁNOČNÍ CUKROVÍ 2009"
(recepty, které již zde nejsou budou připojeny co nejdříve to půjde)
 
 
 
 
 
 
 
----
Vánoční cukroví 2007

...
LINECKÉ VYKRAJOVANÉ

750g hladké mouky, 210g moučkového cukru, 420 g másla (Hery, ..), 6 žloutky, citronová kůra, 1 vanilkový cukr – nahrazuji dření z ½ vanilkovéh lusku.

Vypracuji těsto, nechám odpočinout v ledničce. Druhý nebo další den peču – vyválím, vykrajuji různé tvary (peču na pečícím papíře, nelepí se a nemusím umývat plechy..) a peču dorůžova. Po odpočinutí jednotlivé tvary slepuji domácí marmeládou z černého rybízu nebo ostružin (možno naředit rumem, pokud je příliš tuhá).
ČAJOVÉ STŘÍKANÉ PEČIVO
 
CITRONOVÉ ROHLÍČKY

140g kryst. cukru, 30g cukru moučky na obalení, 140g hladké mouky, 5 ks bílků, 3 ks žloutky, mandlové lupínky, papír na pečení

krém: 50g kryst. cukru, ½ vanilkového cukru, 2,5 dcl mléka, 40g krémového prášku, 200g másla, citronová kůra a šťáva z ½ citronu, 1 žloutek

čokoláda na vaření….

bílky ušleháme se 2/3 krystal. cukru na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem a přidáme 1 lžíci mouky. Obě našlehané pěny smícháme, přidáme zbylou mouku. Vzniklou lehkou směr dáme do cukrářského sáčku a stříkáme malé rohlíčky na plech vyložený papírem, dál od sebe, posypeme nalámanými mandlovými lupínky a pomocí sítka poprášíme moučkovým cukrem. pečeme do růžova.

Na krém si dáme svařit cca 2/3 mléka s krystal. a vanilkovým cukrem. Ve zbylém mléce rozděláme krémový prášek(puding) a vmícháme do mléka a necháme svařit. Necháme vychladnout a potom vymícháme změklé máslo, přidáme puding, citronovou kůru a šťávu. Připraveným krémem pomocí sáčku spojíme vždy dva rohlíčky. Necháme ztuhnout a pak konce máčíme v čokoládě.
KOKOSOVÉ DO FORMIČEK

viz kokosové rohlíčky, těsto tlačíme do formiček, po upečení obalujeme v moučkovém vanilkovém cukru


KOKOSOVÉ ROHLÍČKY

300g polohrubé mouky, 100g cukr, 125 g omastku, 1 celé vejce, 125g kokosu (pokud seženeme příliš hrubě mletý, můžeme v robotu „přemlít“ na jemnější – rohlíčky se nebudou lámat), kůra z citronu.

Vypracuji těsto, nechám mírně odpočinout a rovnou peču – těsto si rozdělím na 5 dílů, z každého vyválím dlouhého hada, nožem nasekám na přiměřené kousky (já nedělám rohlíčky nijak velké), vytvaruji rohlíčky a peču na papíře dorůžova. Poté namáčím konce do domácí čokolády a obaluji konce v kokosu. Tyto rohlíčky, stejně jako ostatní kokosové cukroví potřebují alespoň týden na rozležení, aby změkly.
BELGICKÉ KOŇAKOVÉ ŠPIČKY

110g hladké mouky, 40g moučkového cukru, 70g másla, špetka soli, ½ balíčku vanilkového nebo 3 polévkové lžíce mého vanilkového cukru

krém: 50g másla, 300g čokolády (já používám 90% belgickou čokoládu) 1/2l šlehačky, 3 pol. lžíce vanilkového cukru, 1 malinká odlivka rumu,

papír na plech, 1 odlivka vaječného koňaku

vypracujeme těsto, necháme cca 2 hodinky v lednici ztuhnout. Vyválíme vykrojíme kytičky nebo kolečka a dáme upéct do růžova.

Na krém si nasekáme čokoládu…šlehačku s cukrem přivedeme k varu, přidáme čokoládu, odstavíme a vmícháme rum a necháme vychladnout. Změklé máslo promícháme s čokoládovou hmotou a pomocí sáčku nastříkáme na keksy kolečko z krému – aby nikde nebyla škvírka. Do otvoru lžičkou dáme trochu koňaku a uzavřeme špičkou z krému. Dáme ztuhnout do lednice a potom opatrně namáčíme v čokoládě a dáme opět ztuhnout.
DVOJNÁSOBNÉ DORTÍČKY

200g polohrubé mouky, 70g mletých ořechů, 70g moučkového cukru, 140g másl, citronová šťáva, špetka skořice, špetka prášku do pečiva

vypracujeme těsto a necháme odpočinout, vykrajujme kolečka, upečeme dorůžova. Dvě kolečka spojíme marmeládou rozmíchanou se lžíčkou rumu, třetí kolečko přilepíme krémem.

Krém: ¼ l mléka, 1 vanilkový puding, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 70g másla. svaříme puding, necháme vychladnout. Smícháme máslo s cukrem, přidáme puding a vymícháme hladký krém. Slepíme a polijeme čokoládou a ozdobíme.


KOKOSOVÉ KOŠÍČKY
těsto viz: kokosové rohlíčky. Tímto těstem tence naplníme malinkaté formičky košíčků a upečeme. Vyklopíme a pak sáčkem plníme kokosovým krémem – máslo, cukr, přemletý a spařený kokos…polijeme bílou čokoládou a zdobíme plátkovým kokosem.

KOKOSOVÉ SUŠENKY
viz těsto kokosové rohlíčky, vyválíme a vykrajujeme různé tvary, lze použít tzv. lis na cukroví. upečeme dorůžova a postříkáme ozdobně čokoládou a zdobíme kandovaným ovocem a plátkovým kokosem.
ARAŠÍDOVÉ ZVONEČKY


SUŠENÉ MERUŇKY S MANDLEMI V ČOKOLÁDĚ
2-3 balení nesířených sušených meruněk (nebo švestek), namočíme do rumu, necháme násáknout. Potom nařízneme, aby vznikla kapsa, naplníme ořechy nebo celými mandlemi, stiskneme a namáčíme v hořké čokoládě. Necháme ztuhnout a ozdobíme vlnkou z mléčné čokolády.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY

600g hladké mouky, 360g másla, 240g mletých lískových oříšků zbavených slupky, 90g cukru moučky 1 vanilkový puding, vnitřek vanilkového lusku, citronová kůra, vanilkový cukr na obalení.

vypracuji těsto, nechám do druhého dne odpočinout, pak tvaruji malinké rohlíčky (pozor – opět je to trojitá dávka, a je jich velké množství) a peču do růžova. Ještě horké obaluji ve vanilkovém cukru (já si ho připravuji tak, že rozmixuju cukr krystal se zbytky vyškrábaných vanilkových lusků – třikrát až čtyřikrát přemelu, přesiju – výsledný cukr je sice našedlý, ale vynikající….)



OŘÍŠKOVÉ DORTÍČKY


OŘÍŠKOVÉ SUŠENKY
NUGÁTOVÉ ROHLÍČKY

300g hladké mouky a 3 lžíce kakaa a vanilkový cukr smícháme v misce. Mezitím si vyšlehám 250 g tuku, 1 vejce a 100g moučkového cukru.

Pak do směsi vmícháme mouku s cukrem a kakaem, těsto plním do cukrářského sáčku a hvězdičkovou trubičkou stříkám na papír malé rohlíčky (malé proto, že se při pečení mírně rozjedou…). Hlídáme pečení, necháme vychladnou. Poté na rohlíčky (na stranu, která ležela na plechu) nastříkáme ozdobné hvězdičky z nugátového krému, dáme ztuhnout do lednice a pak namáčíme v 90% rozpuštěné belgické čokoládě.

Krém (recept na tento krém jsem našla na netu, mírně jsem si ho upravila a je vynikající):

3 žloutky šleháme nad párou se 100g moučkového cukru a přidávám 50-60g nugátu. Po vyšlehání a vychladnutí vmícháme 125-150 g másla, dáme mírně ztuhnout a hned zdobíme
IŠELSKÉ DORTÍČKY

 OŘECHY

200g hladké mouky, 100g másla, 120g cukru, 80g mletých ořechů vlašských, citronová kůra, skořice.

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout a plníme tence do formiček na ořechy. Opatrně po upečení vyklopíme a po vychladnutí plníme ořechovým krémem, vložíme půlku vlašského ořechu a slepíme vždy dvě půlky k sobě.

LASKONKY

...


ČOKOLÁDOVÍ MOTÝLCI


 VANILKO-PISTÁCIOVÉ KOŠÍČKY

210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 115g másla (Hery) 1 žloutek, vanilka, citronová kůra, na špičku nože prášku do pečiva.

Těsto vypracuji a hned zpracuji – naplním tenkou vrstvou formičky na malé (opravdu malé asi 2 cm v průměru) košíčky a peču v mírné troubě do růžova, opatrně vyklopíme a dáme vychladnout.

Plníme cukrářským sáčkem vanilkovým krémem šlehaným nad párou (žloutky, cukr, vanilka, máslo), dáme ztuhnout, polijeme bílou čokoládou a zdobíme zelenými nepraženými pistáciovými oříšky.


 PERNÍKOVÉ TYČKY NEBO KOLEČKA
....

ČOKOLÁDOVÁ KOLEČKA
....


POMERANČOVÁ KOLEČKA

...

MEDVĚDÍ TLAPKY

200 g másla, 200g mletých ořechů, 200 hladké mouky, 100g cukru moučky, 60g kakaa, 1 celé vejce, vanilkový cukr na obalování

Opět vypracujeme těsto, necháme odpočinout, plníme do formiček (ne moc – mírně vyběhnou), ihned po upečení vyklopíme a obalujeme v cukru.

 
KOKOSOVÉ DO FORMIČEK

viz kokosové rohlíčky, těsto tlačíme do formiček, po upečení obalujeme v moučkovém vanilkovém cukru

   BANÁNKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Těsto: viz věnečky z odpalovaného těsta, krém také, zdobí čokoládovou polevou
   VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
...
   OŘÍŠKO-KOKOSOVÉ ŘEZY

   PAŘÍŽSKÉ ŘEZY
..
     LINECKÝ JABLÍČKOVÝ KOLÁČ
    TVAROHOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
   

 TVAROHOVÁ POCHOUTKA

   

 
 
 
Vánoční cukroví 2006
ale tady jsem ještě nepočítala s uvedením na svých stránkách, takže jenom několik fotografií;na stromečku je další z mých "výtvorů" - háčkované hvězdičky
 
 
 
  
 
  
 
aktualizováno: 22.09.2014 10:28:51