|
LINECKÉ VYKRAJOVANÉ
750g hladké mouky, 210g moučkového cukru, 420 g másla (Hery, ..), 6 žloutky, citronová kůra, 1 vanilkový cukr – nahrazuji dření z ½ vanilkovéh lusku.
Vypracuji těsto, nechám odpočinout v ledničce. Druhý nebo další den peču – vyválím, vykrajuji různé tvary (peču na pečícím papíře, nelepí se a nemusím umývat plechy..) a peču dorůžova. Po odpočinutí jednotlivé tvary slepuji domácí marmeládou z černého rybízu nebo ostružin (možno naředit rumem, pokud je příliš tuhá).
|
|
ČAJOVÉ STŘÍKANÉ PEČIVO
|
|
CITRONOVÉ ROHLÍČKY
140g kryst. cukru, 30g cukru moučky na obalení, 140g hladké mouky, 5 ks bílků, 3 ks žloutky, mandlové lupínky, papír na pečení
krém: 50g kryst. cukru, ½ vanilkového cukru, 2,5 dcl mléka, 40g krémového prášku, 200g másla, citronová kůra a šťáva z ½ citronu, 1 žloutek
čokoláda na vaření….
bílky ušleháme se 2/3 krystal. cukru na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem a přidáme 1 lžíci mouky. Obě našlehané pěny smícháme, přidáme zbylou mouku. Vzniklou lehkou směr dáme do cukrářského sáčku a stříkáme malé rohlíčky na plech vyložený papírem, dál od sebe, posypeme nalámanými mandlovými lupínky a pomocí sítka poprášíme moučkovým cukrem. pečeme do růžova.
Na krém si dáme svařit cca 2/3 mléka s krystal. a vanilkovým cukrem. Ve zbylém mléce rozděláme krémový prášek(puding) a vmícháme do mléka a necháme svařit. Necháme vychladnout a potom vymícháme změklé máslo, přidáme puding, citronovou kůru a šťávu. Připraveným krémem pomocí sáčku spojíme vždy dva rohlíčky. Necháme ztuhnout a pak konce máčíme v čokoládě.
|
|
KOKOSOVÉ DO FORMIČEK
viz kokosové rohlíčky, těsto tlačíme do formiček, po upečení obalujeme v moučkovém vanilkovém cukru
KOKOSOVÉ ROHLÍČKY
300g polohrubé mouky, 100g cukr, 125 g omastku, 1 celé vejce, 125g kokosu (pokud seženeme příliš hrubě mletý, můžeme v robotu „přemlít“ na jemnější – rohlíčky se nebudou lámat), kůra z citronu.
Vypracuji těsto, nechám mírně odpočinout a rovnou peču – těsto si rozdělím na 5 dílů, z každého vyválím dlouhého hada, nožem nasekám na přiměřené kousky (já nedělám rohlíčky nijak velké), vytvaruji rohlíčky a peču na papíře dorůžova. Poté namáčím konce do domácí čokolády a obaluji konce v kokosu. Tyto rohlíčky, stejně jako ostatní kokosové cukroví potřebují alespoň týden na rozležení, aby změkly.
|
|
BELGICKÉ KOŇAKOVÉ ŠPIČKY
110g hladké mouky, 40g moučkového cukru, 70g másla, špetka soli, ½ balíčku vanilkového nebo 3 polévkové lžíce mého vanilkového cukru
krém: 50g másla, 300g čokolády (já používám 90% belgickou čokoládu) 1/2l šlehačky, 3 pol. lžíce vanilkového cukru, 1 malinká odlivka rumu,
papír na plech, 1 odlivka vaječného koňaku
vypracujeme těsto, necháme cca 2 hodinky v lednici ztuhnout. Vyválíme vykrojíme kytičky nebo kolečka a dáme upéct do růžova.
Na krém si nasekáme čokoládu…šlehačku s cukrem přivedeme k varu, přidáme čokoládu, odstavíme a vmícháme rum a necháme vychladnout. Změklé máslo promícháme s čokoládovou hmotou a pomocí sáčku nastříkáme na keksy kolečko z krému – aby nikde nebyla škvírka. Do otvoru lžičkou dáme trochu koňaku a uzavřeme špičkou z krému. Dáme ztuhnout do lednice a potom opatrně namáčíme v čokoládě a dáme opět ztuhnout.
|
|
DVOJNÁSOBNÉ DORTÍČKY
200g polohrubé mouky, 70g mletých ořechů, 70g moučkového cukru, 140g másl, citronová šťáva, špetka skořice, špetka prášku do pečiva
vypracujeme těsto a necháme odpočinout, vykrajujme kolečka, upečeme dorůžova. Dvě kolečka spojíme marmeládou rozmíchanou se lžíčkou rumu, třetí kolečko přilepíme krémem.
Krém: ¼ l mléka, 1 vanilkový puding, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 70g másla. svaříme puding, necháme vychladnout. Smícháme máslo s cukrem, přidáme puding a vymícháme hladký krém. Slepíme a polijeme čokoládou a ozdobíme.
KOKOSOVÉ KOŠÍČKY
těsto viz: kokosové rohlíčky. Tímto těstem tence naplníme malinkaté formičky košíčků a upečeme. Vyklopíme a pak sáčkem plníme kokosovým krémem – máslo, cukr, přemletý a spařený kokos…polijeme bílou čokoládou a zdobíme plátkovým kokosem.
KOKOSOVÉ SUŠENKY
viz těsto kokosové rohlíčky, vyválíme a vykrajujeme různé tvary, lze použít tzv. lis na cukroví. upečeme dorůžova a postříkáme ozdobně čokoládou a zdobíme kandovaným ovocem a plátkovým kokosem.
|
|
ARAŠÍDOVÉ ZVONEČKY
SUŠENÉ MERUŇKY S MANDLEMI V ČOKOLÁDĚ
2-3 balení nesířených sušených meruněk (nebo švestek), namočíme do rumu, necháme násáknout. Potom nařízneme, aby vznikla kapsa, naplníme ořechy nebo celými mandlemi, stiskneme a namáčíme v hořké čokoládě. Necháme ztuhnout a ozdobíme vlnkou z mléčné čokolády.
|
|
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
600g hladké mouky, 360g másla, 240g mletých lískových oříšků zbavených slupky, 90g cukru moučky 1 vanilkový puding, vnitřek vanilkového lusku, citronová kůra, vanilkový cukr na obalení.
vypracuji těsto, nechám do druhého dne odpočinout, pak tvaruji malinké rohlíčky (pozor – opět je to trojitá dávka, a je jich velké množství) a peču do růžova. Ještě horké obaluji ve vanilkovém cukru (já si ho připravuji tak, že rozmixuju cukr krystal se zbytky vyškrábaných vanilkových lusků – třikrát až čtyřikrát přemelu, přesiju – výsledný cukr je sice našedlý, ale vynikající….)
OŘÍŠKOVÉ DORTÍČKY
OŘÍŠKOVÉ SUŠENKY
|
|
NUGÁTOVÉ ROHLÍČKY
300g hladké mouky a 3 lžíce kakaa a vanilkový cukr smícháme v misce. Mezitím si vyšlehám 250 g tuku, 1 vejce a 100g moučkového cukru.
Pak do směsi vmícháme mouku s cukrem a kakaem, těsto plním do cukrářského sáčku a hvězdičkovou trubičkou stříkám na papír malé rohlíčky (malé proto, že se při pečení mírně rozjedou…). Hlídáme pečení, necháme vychladnou. Poté na rohlíčky (na stranu, která ležela na plechu) nastříkáme ozdobné hvězdičky z nugátového krému, dáme ztuhnout do lednice a pak namáčíme v 90% rozpuštěné belgické čokoládě.
Krém (recept na tento krém jsem našla na netu, mírně jsem si ho upravila a je vynikající):
3 žloutky šleháme nad párou se 100g moučkového cukru a přidávám 50-60g nugátu. Po vyšlehání a vychladnutí vmícháme 125-150 g másla, dáme mírně ztuhnout a hned zdobíme
|
|
IŠELSKÉ DORTÍČKY
|
|
OŘECHY
200g hladké mouky, 100g másla, 120g cukru, 80g mletých ořechů vlašských, citronová kůra, skořice.
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout a plníme tence do formiček na ořechy. Opatrně po upečení vyklopíme a po vychladnutí plníme ořechovým krémem, vložíme půlku vlašského ořechu a slepíme vždy dvě půlky k sobě.
|
|
VANILKO-PISTÁCIOVÉ KOŠÍČKY
210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 115g másla (Hery) 1 žloutek, vanilka, citronová kůra, na špičku nože prášku do pečiva.
Těsto vypracuji a hned zpracuji – naplním tenkou vrstvou formičky na malé (opravdu malé asi 2 cm v průměru) košíčky a peču v mírné troubě do růžova, opatrně vyklopíme a dáme vychladnout.
Plníme cukrářským sáčkem vanilkovým krémem šlehaným nad párou (žloutky, cukr, vanilka, máslo), dáme ztuhnout, polijeme bílou čokoládou a zdobíme zelenými nepraženými pistáciovými oříšky.
|
|
PERNÍKOVÉ TYČKY NEBO KOLEČKA
....
ČOKOLÁDOVÁ KOLEČKA
....
...
MEDVĚDÍ TLAPKY
200 g másla, 200g mletých ořechů, 200 hladké mouky, 100g cukru moučky, 60g kakaa, 1 celé vejce, vanilkový cukr na obalování
Opět vypracujeme těsto, necháme odpočinout, plníme do formiček (ne moc – mírně vyběhnou), ihned po upečení vyklopíme a obalujeme v cukru.
KOKOSOVÉ DO FORMIČEK
viz kokosové rohlíčky, těsto tlačíme do formiček, po upečení obalujeme v moučkovém vanilkovém cukru
|
|
BANÁNKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Těsto: viz věnečky z odpalovaného těsta, krém také, zdobí čokoládovou polevou
|
|
VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
...
|
|
OŘÍŠKO-KOKOSOVÉ ŘEZY
|
|
PAŘÍŽSKÉ ŘEZY
..
|
|
LINECKÝ JABLÍČKOVÝ KOLÁČ
|
|
TVAROHOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
|
|
TVAROHOVÁ POCHOUTKA
|
|
|