PERNÍČKY
PERNÍČKY - VÁNOCE 2009
Pečení perníčků se nevěnuji nikterak dlouho - cca 2-3 roky, ale docela mě zaujalo, jak je to tvárná hmota a co z ní všechno lze vytvořit. Samozřejmě, že prioritou je období vánoční, ale pozadu nezůstanou ani Velikonoce. Přidám i svůj oblíbený recept, podle které dělám těsto, vyzkoušela jsem jich asi šest, ale nekteré se neosvědčily; avšak velice záleží na použitých surovinách - používám stejně jako u vánočního cukroví, jenom ty "nejlepší" co se dají sehnat - med rovnou od včelaře (na perníky si vybírám med např. lesní - je tmavý a tmavší je i těsto, nemusím přibarvovat...), domácí vajíčka a tak....koření si také míchám sama (i když např. kupovaná směs Kotanyi je taky dobrá), ale čerstvě umletému koření se to nevyrovná. Takže u mě nalezly místo i hřebíček, zázvor, kardamom, badyán a jiná nádherně voňavá koření, bez kterých perník není perník.....
Poleva na zdobení, to je případ sám pro sebe...Nakone používám pouze bílky a 3-4 přesátý nejjemnější cukr a míchám, míchám, míchám, nepoužívám na zředění citronovou šťávu - zdá se mi, že po ní směs řídne dlouho a špatně schne....Dobrá poleva je stálá, drží na perníčku (nezapomeňte je nechat jeden až dva dny po upečení "vydýchat", když je budete zdobit hned, poleva se oloupe) a neopadává. Většinou používám pouze bílou polevu a barevné perličky na zdobení, občas použiji polevu barvenou (na kávové lžičce si rozmíchám kapičku potravinářské barvy a postupně vmíchám do odebrané dávky polevy, nebo loni jsem si pořídila gelové potravinářské barvy a ty jsou super - neředí polevu). Také jsem vyzkoušela něco trošku jiného - ze zbylé polevy jsem vytvořila ozdoby - podle vzorů na richelie výšivku, je to moc krásné, křehké - a také pracné (:-) ), ale výsledek....snad dohledám některou z fotografií, případně fotografie dodělám letos - určitě se pokusím znovu, vypadá to moc hezky.
Poleva na zdobení, to je případ sám pro sebe...Nakone používám pouze bílky a 3-4 přesátý nejjemnější cukr a míchám, míchám, míchám, nepoužívám na zředění citronovou šťávu - zdá se mi, že po ní směs řídne dlouho a špatně schne....Dobrá poleva je stálá, drží na perníčku (nezapomeňte je nechat jeden až dva dny po upečení "vydýchat", když je budete zdobit hned, poleva se oloupe) a neopadává. Většinou používám pouze bílou polevu a barevné perličky na zdobení, občas použiji polevu barvenou (na kávové lžičce si rozmíchám kapičku potravinářské barvy a postupně vmíchám do odebrané dávky polevy, nebo loni jsem si pořídila gelové potravinářské barvy a ty jsou super - neředí polevu). Také jsem vyzkoušela něco trošku jiného - ze zbylé polevy jsem vytvořila ozdoby - podle vzorů na richelie výšivku, je to moc krásné, křehké - a také pracné (:-) ), ale výsledek....snad dohledám některou z fotografií, případně fotografie dodělám letos - určitě se pokusím znovu, vypadá to moc hezky.
VÁNOCE 2011
PERNÍKOVÉ SVÍCNY
DROBNÉ PERNÍČKY 2011
VÁNOČNÍ PERNÍČKY 2010
VÁNOČNÍ PERNÍČKY 2009